Southwest Airlines zabranio prevoz emotional support zivotinja u kabini

Southwest Airlines se pridruzio mnogim drugim domacim avio kompanijama u zabrani prevoza emotional support zivotinja u kabini aviona.

Ovo novo pravilo je stupilo na snagu 1.marta, od kada je Southwest poceo da prihvata samo trenirane service pse u kabinu, dok je prevoz emotional support zivotinja u potpunosti obustavljen.

Kako navode iz avio kompanije, zahvaljujuci Ministrstvu za saobracaj, napravljene su ove velike promene, kako bi se odgovorilo na brojna pitanja i zabrinutost javnosti i zaposlenih povodom prevoza netreniranih zivotinja u kabini. Southwest ce nastaviti da podrzava osobe sa invaliditetom da putuju sa svojim treniranim service psima, i ostace posveceni naporima da takvim osobama olaksaju i poboljsaju putnicko iskustvo.

Mnoge avio kompanije su u prethodnom periodu promenile pravila za prevoz zivotinja u kabini. U poslednjih nekoliko nedelja, Alaska, American i Jet Blue su takodje objavile da ukidaju prevoz emotional support zivotinja u kabini.

Southwest im se pridruzio, isticuci da ce nastaviti da prevoze trenirane service pse za osobe sa invaliditetima, uz obaveznu kompletnu dokumentaciju izdatu od Ministarstva za saobracaj, kojom se potvrdjuje zdravstveno stanje zivotinje, ponasanje i trening.

Zivotinje koje su prethodno putovale kao emotional support, moci ce i dalje da se prevoze, ali u okviru standardnih pravila za kucne ljubimce, sto znaci da ce samo mali psi i macke moci da putuju u kabini uz naplatu odgovarajuce nadoknade.