Filtracija vazduha u avionu

United Airlines je objavio kako funkcionise HEPA sistem za filtraciju vazduha Avio kompanija je u poslednjem saopstenju najavila da ce se HEPA sistem od sada koristiti i u toku ukrcavanja i iskrcavanja iz aviona. Kako je izjavio CEO United Airlines-a "Sto se pre maksimizuje protok vazduha kroz HEPA sistem, to je bolje i za nase osoblje i za nase putnike."

United je ove nedelje demonstrirao kako funkcionise HEPA (high-efficiency particulate air) sistem za filtraciju u zelji da umiri i ulije sigurnost svojim putnicima.

U videu koji su objavili, objasnjeno je kako se i spoljasnji i filtrirani vazduh u avionu smenjuju svakih 2-3 minuta, sto prema izjavi avio-kompanije, uklanja 99.97 posto cestica. Ovo objasnjenje i video uzrokovani su njihovom odlukom da ubuduce maksimizuju protok vazduha HEPA filtracijom i u toku ukrcavanja i iskrcavanja iz aviona.

United je objasnio da sistem funkcionise tako sto se prvo spoljasnji vazduh uvuce kroz motore aviona i pomesa sa kabinskim vazduhom koji je prethodno filtriran HEPA sistemom. Prema United-u, vazduh u kabini konstantno cirkulise i filtrira se kroz otvore na plafonu i one blizu poda.

Dok su se neki americki prevozioci, kao sto je Delta i Southwest, obavezali da ce blokirati sredisnja sedista i limitirati popunjenost aviona, United dozvoljava maksimalnu popunjenost na letovima sa obavestenjem putnicima ako je popunjenost veca od 70%. Takodje zahtevaju verifikaciju putnickog zdravstvenog stanja tokom check-in, a onima koji odbijaju da nose maske, ukrcavanje ce biti zabranjeno.

Na linku ispod mozete pogledati pomenuti United video: https://www.youtube.com/watch?v=4ZvIoVfqbw0&feature=emb_title