Axioma Travel home page

Reservation request form

* to sign up for e-Special Fares newsletter,
please allowe pop-up windows to launch
after Sending Reservation form.

* all fields are required

CAPTCHA Image
Submit Reset

Check status of a flight

Submit

Accesing your online travel itinerary


Entering your reservation number


You will find your reservation number on your ticket or on the confirmation provided by your agent. It is sometimes referred to as "PNR" or "Record Locator". If you do not have your reservation number, please contact your Axioma Travel agent.

The reservation number is a 6 digit alphanumeric code, ie. it contains letters and number. You will only need to enter these 6 digits and never any codes that follow or precede it.

It does not make a difference for Checkmytrip whether you enter it in or lower case.

Entering your name


Your last name needs to be entered exactly as it appears in reservation. Do not enter your first name or other information in this field.

SIXT Rent-A-Car

Rent A Car

Current specials

 • Cleveland-Beograd $1175
 • Phoenix-Beograd $1175
 • Seattle-Beograd $1175
 • San Francisco-Beograd $1175
 • Las Vegas-Beograd $1175


 • Valid for departures from 11may-4aug or 25aug-1sep 2018
  Some dates are already sold out.
  U cenu uracunate sve aerodromske taxe
  Avio kompanija zadrzava pravo da promeni cene bez najave

More details >>

Axioma Travel news

Zasto u avionima postoje pepeljare ako je pusenje zabranjeno

Iako je pusenje u avionima zabranjeno vec nekoliko decenija, oni i dalje ne smeju da lete ako nemaju pepeljare
Iako danas ne mozemo uopste zamisliti kako je to izgledalo nekad kad su putnici mogli bezbrizno da puse u avionima, danas jos uvek postoje pepeljare u njima, a mnoge osobe ostrog oka mogle su se u to i licno uveriti.

Naime zakonom je i dalje propisano da u toaletima moraju biti pepeljare, za slucaj da naidje neko ko nece mariti za zakon nego ce hteti hitno da zapali.

Avio kompanije brinu da bi pusaci u panici mogli nepravilno da ugase cigaretu, ubacujuci je u umivaonik ili korpu za papirne maramice. A buduci da ne zele da se oglasi pozarni alarm ili da se pojavi strah medju drugim putnicima, odlucili su da je pametnije da ostave na raspolaganju sigurnu metodu resavanja cigareta.

Inace, u Americi je pusenje na domacim letovima zabranjeno 1988. godine, dok je vecina drugih avio kompanija sledila taj potez tokom devedesetih godina.

Zabrana pusenja obicno se svuda strogo sprovodi, uz konstantna ponavljana upozorenja. Ali 2009. godine britanski Boing 747, na putu za Meksiko, prizemljen je nakon sto je otkriveno da u avionu nema pepljare. Smeli su da nastave put tek nakon sto je donesena pepeljara iz drugog aviona.

"Rec je o pravnom zahtevu, jer, iako je pusenje zabranjeno, ako neko ipak odluči da zapali, on mora da ima mesto na kom ce tu cigaretu moci sigurno da ugasi", izjavio je portparol kompanije British Airlines, dodajući da se izvinjavaju nepusacima, ali da je sigurnost ipak uvek na prvom mestu.

Inace, ovo pravilo je nastalo nakon tragedije koja se dogodila 1973. godine kad su 123 osobe poginule na letu iz Rio de Janeiro prema Parizu, jer je pilot bio primoran da naglo sleti buduci da je bilo dima u pilotskoj kabini.

Smatra se da je dim uzrokovala zapaljena cigareta koju je neko bacio u korpu za smece, a mnogi putnici su poginuli od gusenja jos dok je avion bio u vazduhu.