Saveti i informacije za putovanje u narednom periodu

Pripremili smo nekoliko jednostavnih smernica za sve one koji se spremaju da putuju.

Osnovni zahtev vecine avio kompanija i aerodroma je da svi putnici, posetioci i zaposleni nose zastitne maske koje ce pokrivati nos i usta. Maske morate obezbediti sami.

Takodje se savetuje da:

-uradite online check in, koji je dostupan 24h pred poletanje

-koristite boarding pass na mobilnom telefonu

-dodjite ranije na aerodrom - preporucuju se da stignete 3-4h pred vreme poletanja

-perite ruke sto cesce mozete

-proveravajte redovno website avio kompanije kojom putujete, kao i aerodroma sa kog polazite, sve do dana putovanja

S obzirom na veliki broj otkazanih letova i cestih promena u redu letenja, svi putnici koji imaju let u narednom periodu, duzni su da potvrde i provere svoje rezervacije 72h pred polazak.

Takodje, Vaša je dužnost da se informišete kakva su Vam dokumenta potrebna za put. Jedinu pravu informaciju o vizama i pasošima možete dobiti od konzularnog predstavništva države koju nameravate da posetite.

Vecina aerodroma u EX-YU regionu je otvorena za komercijalni saobracaj i mogu da se uspostave konekcije iz Amerike.

Beogradski aerodrom vec mesec dana obavlja redovan saobracaj, sa najvise Air Serbia letova koji postepeno uvode svoje linije nazad, bez otkazivanja i promena reda letenja. Pored dodatnih letova za New York, usled velike potraznje, avio-kompanija planira da uvede i novu liniju za Oslo.

Zagrebacki aerodrom takodje postepeno siri svoju mrezu letova, domacih i internacionalnih, omogucavajuci sve vecu povezanost sa Hrvatskom.

Aerodrom u Sarajevu je otvoren od 1.juna i sve je prometniji. Trenutno je 5 avio-kompanija uspostavilo letove. Croatia i Austrian Airlines lete tri puta nedeljno za Zagreb i Bec, dok su Wizz Air i Air Serbia ranije zapocele letove za Budimpestu i Beograd. Od ove nedelje ce i kompanija Eurowings povezivati Keln za Sarajevom jednom nedeljno.

Nakon duze pauze, i aerodrom u Tivtu je proradio u nedelju 21.juna, kada je Montenegro Airlines poleteo za Hanover. Sledeci letovi se ocekuju 23. i 30.juna za Dizeldorf.

Jedini aerodromi u regionu koju su i dalje zatvoreni su Skopje i Ohrid. Makedonska vlada je produzila putne restrikcije, a vise informacija o uspostavljanju komercijalnog saobracaja, bice posle 1.jula.

Turkish Airlines je zapoceo letove ka Beogradu i Sarajevu, dok se letovi za Zagreb, Ljubljanu i Pristinu ocekuju od 1.jula. Letovi za Skopje, Dubrovnik i Podgoricu nisu jos potvrdjeni i nece ih biti do daljnjeg.

Air France ce do sredine jula vratiti vecinu svojih letova ka EX-YU gradovima, ukljucujuci sezonske letove ka Dubrovniku i Splitu.

LOT, British, Norwegian i AlItalia se takodje postepeno vracaju na Balkan u julu i avgustu.

Prema prvim iskustvima putnika iz juna, saobracaj se odvija bez poteskoca u tranzitu. Prekookeanski letovi su poluprazni, sa izuzetkom Air Serbia leta iz New York-a za Beograd, dok se letovi po Evropi obavljaju punog kapaciteta. Jedinu neprijatnost koju mozete da dozivite je neodgovarajuca/nepotpuna dokumentacija za ulazak u zemlju u koju ste krenuli. Zato se, kao sto je gore navedeno, obavezno informisite koji su zahtevi i ogranicenja na snazi u drzavi koja je Vasa krajnja destinacija.