Axioma Travel home page

Reservation request form

* to sign up for e-Special Fares newsletter,
please allowe pop-up windows to launch
after Sending Reservation form.

* all fields are required

CAPTCHA Image
Submit Reset

Check status of a flight

Submit

Accesing your online travel itinerary


Entering your reservation number


You will find your reservation number on your ticket or on the confirmation provided by your agent. It is sometimes referred to as "PNR" or "Record Locator". If you do not have your reservation number, please contact your Axioma Travel agent.

The reservation number is a 6 digit alphanumeric code, ie. it contains letters and number. You will only need to enter these 6 digits and never any codes that follow or precede it.

It does not make a difference for Checkmytrip whether you enter it in or lower case.

Entering your name


Your last name needs to be entered exactly as it appears in reservation. Do not enter your first name or other information in this field.

SIXT Rent-A-Car

Rent A Car

Current specials

 • New York - Sarajevo $829
 • Chicago - Sarajevo $949
 • San Francisco - Sarajevo $925
 • New York - Skopje $779
 • Chicago - Skopje $949
 • San Francisco - Skopje $829
 • New York - Beograd $719
 • Chicago - Beograd $749
 • San Francisco - Beograd $919


 • Valid for departures after Aug 2018.
  Some dates are already sold out.
  Valid for purchase until 30 Nov 2017.
  Petak i subota extra $20 po pravcu.
  Sve cene samo sa 1 stopom

More details >>

Axioma Travel news

Malta,ostrvo snova i vitezova

Malta je ostrvska zemlja, koja privlaci veliki broj posetilaca vekovima unazad. Nalazi se u Sredozemnom moru, i zauzima vazan geografski polozaj na putu ka sredisnjem delu Sicilije.
Cisto more, plavo nebo bez ijednog oblacka i prijatan vetric- tri su odlike ovog ostrva iz snova.
Malteski arpihelag sastoji se od pet ostrva medju kojima se izdvajaju Malta, Gozo i Komino. Turizam i brodogradnja su glavne privredne grane Malte na kojoj zivi oko 400.000 stanovnika, pa ova mala ostrvska drzava (316 kvadratnih kilometara) ima najveću gustinu naseljenosti u Evropi (1.400 stanovnika po kvadratnom kilometru).
Naziv ostrva potiče od fenicanske reci 'malek' (skloniste), jer se jos u I veku, posle brodoloma, na Malti sklonio Sv. Pavle koji je proveo tri meseca u gradicu Rabatu sto je oznacilo zacetak hriscanstva na Malti.


Pretpostavlja se da su prvi stanovnici malteskih ostrva bili Sikanci, koji su ovu teritoriju naselili oko 5200. godine pre nove ere. S obzirom na to da su oni dosli na teritoriju Malte sa Sicilije, prilikom arheoloskih iskopavanja otkriveni su misticni megalitni hramovi i keramicki predmeti i ti megalitni hramovi predstavljaju jednu od najstarijih struktura napravljenu od kamena na Zemlji.
Sikanci su sagradili i neke od najstarijih verskih gradjevina na svetu: hramovi Dzgantije na Gocu i hramovi Hadzar-Kim i Mnajdre. Pretpostavlja se da je ovo pleme i njihovu kulturu izbrisala neka bolest ili glad. Nakon njih teritoriju Malte naseljavaju i osvajaju: Fenicani, Rimljani, Arapi, Normani, Spanci, Francuzi i Britanci. Veliki, ako ne i najveci, uticaj na istoriju Malte imali su vitezovi reda Sv. Jovana Krstitelja, koji su upravljali njome preko 2500 godina.

1964. godine Malta postaje nezavisna drzava. Od 2004. godine ona je clanica Evropske unije. Sluzbeni jezici su: malteski i engleski. Malteski je nacionalni jezik drzave i maternji jezik Maltezana.

Malta je pretezno brdovito ostrvo, nema povrsinskih vodenih tokova. Klima je sredozemna, a prosecna godisnja temperatura iznosi 19 C.

Ostrvo Malta najvece je od tri glavna ostrva koja cine malteski arhipelag. Prostire se na povrsini od 245 km2. Gozo je drugo ostrvo po velicini, za koje se veruje da ga je kontrolisala nimfa Kalipsa, koja je Odiseja drzala kod sebe sedam godina. Komino je ostrvo koje se nalazi izmedju dva najveca ostrva Malte, sinonim je za mir, tisinu i izolaciju. Na ovom ostrvu zivi samo cetiri stalna stanovnika.


Valeta i Mdina
Glavni grad Malte je Valeta, koja predstavlja pravi kulturno-istorijski centar i to je zapravo grad-tvrdjava koja je upisana na UNESCO-vu listu Svetske kulturne bastine. Neke od znamenitosti koje cete videti su Glavna vrata, park Barrakka Gardens, Grand Harbour, Katedrala St John, Palatu vitezova, itd. i obavezno prosetajte uskim ulicama i uzivacete u kulturi na svakom cosku.
Nekadasnji glavni grad Malte, Mdina poznat je kao "grad tisine" i predstavlja pravi muzej na otvorenom. Brojne krivudave ulica, miks srednjovekovne i barokne arhitekture, ocuvane crkve...U Mdini zivi 28 aristokratskih porodica, direktnih potomaka cuvenih malteskih vitezova koje, zapravo, poseduju ceo grad. Kvadrat stambenog prostora u njemu dostize astronomske cene, ali i na taj nacin Maltezani stite svoju tradiciju, istoriju i kulturu.
St. Juliens i Sliema
Najvise turisticki posecena mesta na Malti su St.Julians i Sliema i tu se nalazi veliki broj hotela, restorana i kafica.Mesta su prepuna turista tokom cele godine. Setaliste koje je dugo kilometrima omogucava vam da uzivate uz obalu mora i da se prepustite setnji.


Malta je izvanredna ostrvska zemlja, koju poseti preko milion turista svake godine. Ostrva Malte, njihova obala, more koje je zapljuskuje, prikaz su plavetnila Mediterana. Malteske plaze savrseno su mesto za suncanje, kupanje, plivanje ili ronjenje. Postoje brojne skrivene plaze, idealno mesto za one koji zele da se osame. Najveca pescana plaza Malte je Melieca, za koju se veruje da je jedna od najboljih plaza na celom Mediteranu.
Ostrvo Komino i Gozo
Obavezno izdvojite po jedan dan da posetite prelepa ostrva Komino i Gozo i uzivate u njihovim carima. Komino predstavlja pusto ostrvo i na njemu zivi samo jedna porodica koja je vlasnik jedinog hotela na tom ostrvu. Povrsina ostrva je samo 3,5m2 i saobracaj ne postoji, dok je jedino prevozno sredstvo do Komina camac ili brod. Komino je poznat po Plavoj laguni (Blue Lagoon) koja predstavlja pravi biser ovog ostrva.
Gozo je naseljeno ostrvo koje je poznato po svojim brojnim istorijskim gradjevinama i bogatom kulturom. Obavezno posetite Katedralu, Azurni prozor i neku od pescanih plaza.
Na Malti se nalazi veliki broj crkava (vise od 360) medju kojima su jedna pravoslavna crkva i jedna dzamija, dok su ostale katolicke. Maltezani su veoma religiozni, pa je skoro svaki dan u godini posvecen odredjenom svecu, a bucna slavlja - feste sa vatrometom su svakodnevna pojava u periodu od maja do septembra.

I ono najvaznije: Malta je ostrvo cuvenog viteskog reda - vitezova Sv. Jovana Krstitelja koji su ovde boravili od XVI veka kada su zaustavili Turke koji su nameravali da preko Sicilije prodru u Evropu. Malteske vitezove predvodio je veliki vitez Zan de la Valeta koji je, posle pobede nad Turcima, sagradio grad-tvrdjavu nazvan po njemu. Valeta je i danas prestonica Malte. Inace, luka u Valeti je najdublja evropska luka u kojoj se pored ogromnih prekookeanskih brodova i luksuznih jahti, mogu videti i dva patrolna camca za obezbedjenje drzavne granice koje je bivsi predsednik Malte Don Mintof dobio od naseg bivseg predsednika Tita.

Kuhinja Malte je tipicno mediteranska, pa cete uzivati u svezim lokalnim sezonskim proizvodima i ukusno pripremljenim specijalitetima od plodova mora. Narocito se osecaj uticaj italijanske kuhinje, a u novije vreme britanske i francuske.
Ono na sta su ponosni i vole da isticu kod turista je cuveni pastizzi. To je pecivo, koje je najslicnije nasoj piti sa sirom, ali je jako ukusno i maltezani vole da zapocnu svoj obrok bas sa pastizziem. Pored toga, tu je lampuki pita, koja je zapravo riblja pita. Takodje probajte i zecetinu kuvanu u crnom vinu.Obavezno degustirajte neka od domacih vina (Ġellewza) ili maltesko pivo (Cisk).
Maltezani su jako ljubazan i druzeljubiv narod, sigurno je da ce vam svojim gostoprimstvom ulepsati odmor.


Zanimljivosti o Malti
€¢ Malta je nekada bila Britanska kolonija i njihov drugi zvanični jezik je engleski. Ostrvo je poznato po brojnim skolama engleskog jezika i mladi iz celog sveta dolaze na nekoliko nedelja da uce jezik.
€¢ Vozi se levom stanom ulice i budite oprezni, jer zaista voze jako brzo.
€¢ Film Troja je sniman i na Malti, pored drugih lokacija.
€¢ Na Malti svaka kuca ima svoje ime i gradjani sami biraju kako ce se zvati.
€¢ U letnjem periodu se svake nedelje slavi jedan svetac, pa se nemojte zacuditi kada vidite kako su im ulice i crkve ukrasene lampionima, tako da imate utisak kao da je Nova godina.
€¢ Malta je proglasena za Evropsku prestonicu kulture i tu titulu ce nositi 2018. godine.