Axioma Travel home page

Reservation request form

* to sign up for e-Special Fares newsletter,
please allowe pop-up windows to launch
after Sending Reservation form.

* all fields are required

CAPTCHA Image
Submit Reset

Check status of a flight

Submit

Accesing your online travel itinerary


Entering your reservation number


You will find your reservation number on your ticket or on the confirmation provided by your agent. It is sometimes referred to as "PNR" or "Record Locator". If you do not have your reservation number, please contact your Axioma Travel agent.

The reservation number is a 6 digit alphanumeric code, ie. it contains letters and number. You will only need to enter these 6 digits and never any codes that follow or precede it.

It does not make a difference for Checkmytrip whether you enter it in or lower case.

Entering your name


Your last name needs to be entered exactly as it appears in reservation. Do not enter your first name or other information in this field.

SIXT Rent-A-Car

Rent A Car

Current specials

 • Cleveland-Beograd $1175
 • Phoenix-Beograd $1175
 • Seattle-Beograd $1175
 • San Francisco-Beograd $1175
 • Las Vegas-Beograd $1175


 • Valid for departures from 11may-4aug or 25aug-1sep 2018
  Some dates are already sold out.
  U cenu uracunate sve aerodromske taxe
  Avio kompanija zadrzava pravo da promeni cene bez najave

More details >>

Axioma Travel news

Portoriko - zemlja ruma, pinjakolade i misica


Drzava koja ima preko 400 kilometara plaza, koralne grebene, prijatnu klimu, toplo more, ostrva i pecine ,ima pet mis Univerzuma i najvecu fabriku ruma na svetu!
Dobrodosli u Protoriko.
Demografija Portorika je jednostavna, od 3,5 miliona stanovnika ove drzave gotovo 2 miliona zive ili u glavnom gradu, San Huanu, ili u njegovoj blizini.
Portoriko je relativno veliko ostrvo, vrlo planinsko, sa tri manja ostrva i mnogo koralnih ostrvaca. Uprkos maloj velicini ostrva, raznovrsnost terena, klime i ekosistema je neverovatna. Divan planinski venac prolazi kroz centar ostrva od zapada ka istoku. Najvisi delovi planina pokriveni su bujnim sumama, koje su dom razlicitim vrstama ptica i zivotinja. Portoriko ima veliki broj plaza, koje se razlikuju po velicini, obliku i boji peska. Visoko je razvijena zemlja i veoma moderna u odnosu na ostatak Kariba. Uglavnom se govori spanski, ali se engleski svuda razume.
Portoriko cine zivahna latinska kultura, vidljiva istorija (narocito Stari San Huan), salsa muzika i lokalna umetnost. Portoriko je jedno od najlepsih ostrva Kariba. Ovo ostrvo nudi za svakoga po nesto; gradski zivot, plaze, ribolov, kulturu, dobru kuhinju, kisne sume i jos mnogo toga. Glavni grad je San Huan, a zvanicna valuta je americki dolar.

Sta posetiti
Uske kaldrmisane ulice i zgrade zivih boja uz zvukove salse merengea,podsecaju vas da ste na Karibima Blizina mora, festivalska atmosfera i odlicna kuhinja cine ulice starog San Huana romanticnim, a setnju njima nezaboravnom.U starom delu grada, nalazi se kolonijalno srce San Huana. Njegove kaldrmisane ulice su vrlo ciste, a u poslednje vreme otvaraju se brojne prodavnice, radionice i kafici.

Dok ste u San Huanu, obavezno posetite njegova stara utvrdjenja citadele El Moro i San Kristobal, koje ce vas vratiti u vreme kada su Spanci ovaj grad zvali Bogata luka (Puerto rico), nakon cega je celo ostrvo po njemu dobilo ime..
El Morro (El Moro) - San Felipe del Fuerta Morro ili El Morro je najveca tvrdjava na Karibima. Sagradjena je 1539. ali je bilo potrebno da prodje skoro 250 godina, kako bi dobila svoj danasji izgled. El Moro se nalazi 43m iznad nivoa mora, a okruzen je debelim zidom od 5,5m. Tvrdjavu cini mreza podzemnih tunela, kasarne, tamnice. El Moro je prosaran malim isturenim osmatracnicama, koje ovde zovu "garitas". Oni su jedinstveni za portorikanska utvrdjenja i postali su nacionalni simbol. Mozete ih videti na mnogim razglednicama.
Castillo de San Cristobal (Utvr─‘enje San Kristobal) - Nacionalni istorijski lokalitet, San Kristobal, poceo je sa izgradnjom 1634. godine, a zavrsen je skoro 140godina kasnije. Utvrdjenje San Kristobal je jedno od najvecih izgradjenih utvrdjenja u Americi, sa visinom 46m i povrsinom od 11 hektara. To je fascinantno mesto za setnju i istrazivanje. Strateski planirano da zbuni neprijatelja, Utvrdjenje San Kristobal ima pet nezavisnih jedinica povezanih tunelima.

Ako malo izadjete iz grada, u Portoriku se nalazi prasuma El Yunque (El Junke), specificna po endemskom dvorfizmu, odnosno, mnoge vrste su ovde nize nego sto je to slucaj u drugim drzavama. U prasumi El Junge mozete da vidite i najpoznatiju endemsku vrstu Portorika koki- malenu,ali veoma glasnu vrstu zabe,zatim nacionalni cvet Portorika (portorikanski hibiskus), i prelepe vodopade. Ova kisna suma zauzima povrsinu od oko 11.300 hektara i predstavlja jednan od najstarijih rezervata zapadne hemisfere. Sadrzi preko 240 vrsta drveca i biljaka od kojih se 26 vrsta ne moze se naci nigde drugde.
Rincon (Rinkon) - Rinkon je prirodan i autentican morski raj. Poznatiji je kao "Pueblo del Surfing" (grad za surfere) i "El Pueblo de los Bellos Atardeceres" (grad lepih zalazaka sunca). Osnovao ga je Luis de Anasko (Luis de Anjasko) 1771. godine. Plaze ovog grada, pore─‘ane duz atlantske obale, postale su meka za iskusne surfere zimi, od Svetskog prvenstva u surfovanju koje je odrzano ovde pre skoro dvadeset godina. Svetionik Punta Higuero izgradili su Spanci u ranim 1890-im i obnovljen posle zemljotresa 1921. godine. Ovaj svetionik je i dalje u upotrebi. Tokom zime mozete videti i ugrozenu vrstu grbavih kitova.
Boqueron (Bokeron) - Gradic Bokeron je sarmantan i zivopisan, prijateljske atmosfere i gostoprimstva. Bokeron plazu odlikuje beo pesak i kristalna tirkizna voda.U blizini Bokeron plaze je interesantno mesto Los Morillos (Los Morijos), koje cini niz masivnih crvenkastih krecnjackih litica koje se spustaju sa vise od 200 metara u more. Da biste dosli do Los Morijos sa plaze, mozete pesaciti kroz Cabo Rojo (Kabo Roho) nacionalni rezervat divljih zivotinja, gde cete videti obilje divljaci, kao i neke autohtone i ugrozene biljne vrste i ptice. Kabo Roho je raj za ljubitelje ptica.

Playa Flamenco (Plaza Flamenko) - Rangirana je kao jedna od najlepsih plaza na svetu. Pesak bele boje, tirkizna voda i bujna zelena brda koja se uzdizu sa svih strana, stvaraju osecaj da se nalazite kilometrima daleko od civilizacije. Tokom radnih dana je prijatno prazno, dok je vikendom guzva. Ostrvo Kulebra nalazi se 27km isocno od glavnog ostrva Portorika.

Vieques (Vjekes) - Tesko je zamisliti da je ovo idilicno karipsko ostrvo, sa 65km netaknutih pescanih plaza, sluzilo amerizkoj ratnoj mornarici za vojne vezbe i testiranje bombi, vise od 50 godina. Nakon masovnih protesta, okupacija je zavrsena 2003. godine. Vjekes konacno dobija svoj status odredista netaknutih plaza. Neke od njih su: Balneario Sombe, plaza oivicena kokosovim palmama, Playa Caracas (plaza Karakas), Bahia de la Chiva (Baija de la Civa), Playa Navio (plaza Navio) koju vole surferi, itd.
Luquillo (Lukijo) - Poznat je kao "La Capital del Sol" (prestonica sunca) i "La Riviera de Portoriko" (rivijera Portorika). Grad je osnovan 1797a dobio je ime po Loquillo, indijanskom poglavici koji je preminuo nekoliko godina nakon poslednje indijanske pobune 1513. Ovde mozete obici i cuvenu Lukijo plazu. Nju cini veliki broj velicanstvenih kokosovih palmi i fini pesak, na duzini oko 1.5km. To je jedna od najpopularnijih i najlepsih javnih plaza u oblasti San Huan.

Portoriko ima preko 80% obale (oko 400km) plaza, a jedna od omiljenih aktivnosti Portorikanaca je odbojka na pesku. Mozete im se pridruziti, ali ne ocekujte da cete pobediti.
Ako ste pre za opustanje nego za aktivnost, odaberite kafu i probajte razlicite vrste: jaukono, alto grande, el larenjo, kafe riko, kafe krema... Portorikanci znaju da naprave dobru kafu. Ukoliko ste pre za nesto jace, ovo ostrvo je rodno mesto pinjakolade, sto i ne cudi jer se na njemu nalazi i najveca fabrika ruma, te ovog pica ima na svakom koraku.
Ko voli da gleda u zvezde, na Portoriku ce naci najveci teleskop na svetu, a oni sto se radije od sunca kriju trebalo bi da posete park Rio Kamuj u kom se nalazi preko 200 pecina!

Kada putovati?
Najbolje vreme za posetu Portoriku je od sredine decembra do kraja aprila. U ovo vreme je suncano (ali ne previse vruce) i bez uragana, ali su cene tada najvise i ima dosta guzve. Karipska sezona uragana traje od juna do novembra, sa najvecim rizikom od oluja u septembru i oktobru. Portoriko ima mnogo sarenih festivala, pa cete mozda pozeleti da svoje putovanje organizujete tako da se poklopi sa jednim od njih. Drugi bi mozda radije da izbegnu guzvu. U svakom slucaju, budite sigurni da planirate unapred.